woensdag, januari 25, 2012

Het leven is vurrukkelluk

Voor mij een waarheid als een koe: Het leven is vurrukkelluk, maar niet dankzij het boek van Remco Campert. Gelukkig betrof het een gratis exemplaar van Nederland leest, want ik zou jammer vinden als ik voor dit boek had betaald. De lofrede die Ronald Giphart schrijft is voor mij onbegrijpelijk.


+-punt: het leest makkelijk/snel.

--punt: her en der duikt in het boek een schrijfstijl op die me doet denken aan dichtertjes/titaantjes van Nescio. De combinatie van 't ie is wat ik bedoel. Dat stoort me. Bij de titaantjes vind ik het nog kunnen in het kader van de tijdsgeest, maar Campert had het van mij niet hoeven doen.
--punt: een aantal keren kom ik woordspelingen tegen en dan geen gewone, dubbelzinnige toestanden, maar echt spel met woorden. Het doet me denken aan Dadaïsme en dat is echt niet mijn ding. Friemel, frammel, frommel, wat mij betreft is het...

Manlief heeft het boek botweg geweigerd met de mededeling dat hij Campert een ouwe zeur vindt, ik begrijp hem...
En toch... laat je niet ontmoedigen, neem niet klakkeloos van mij aan dat het geen goed boek is, lees en vorm je eigen oordeel. Enne... laat me dan ook rustig weten wat jij van het boek vond!

maandag, januari 23, 2012

Updeet van de Quilt SAL

Morgen mag 'ie weer, de SMO Quilt SAL. Eerst maar eens zien waar dit over gaat?

Dinsdag 10 januari ben ik begonnen met dit werk



Dinsdag 17 januari was de eerstvolgende gelegenheid om eraan te werken en ik kwam tot hier


Er zullen uiteindelijk 12 quiltblokjes in een "randstof" verschijnen. Op dit moment zie je in de (lichtbruine)randstof nog witte vlakjes. Die moeten volgens patroon opgevuld worden met een andere tint lichtbruin. Zelf ben ik er niet van overtuigd dat dat nu zo mooi wordt. Ik twijfel dus of ik de vlakjes open zal laten of eventueel een andere kleur erin zal borduren. Iemand een duidelijk idee?

woensdag, januari 18, 2012

Een echte lefgozerin...

Wat is een lefgozerin? Een lefgozerin is de vrouwelijke variant van de lefgozer*.

Wie is de betreffende lefgozerin en waarom is zij dat? Ondergetekende is een lefgozerin omdat ze haar kinderen weer eens een uitdaging heeft voorgeschoteld!  Vanavond was het tijd om experimenteel te koken. De ingrediëntenlijst stond vol met dingen als prei (lusten Paul en Jan niet graag), volkoren penne (lusten Paul en Jan niet graag) en parmezaanse kaas (lusten Paul en Jan niet graag). Succes gegarandeerd zou je denken, maar helaas! De borden zijn leeg gegaan, maar niet van harte... Hoewel... Teun en ik vonden het een lekker hapje. Zo zie je maar weer, smaken verschillen. Mocht je je eens avontuurlijk voelen, zeg maar een echte "lefgozerin" dan kun je het recept HIER vinden.



*(Bron: WikipediaLefgozer komt uit het Nederlands-Jiddisch van het woord lefchoser en betekent waaghals. Lef komt via het Jiddisch van het Hebreeuwse woord voor "hart", en gozer komt van chosen, wat "bruidegom" betekent. "Een man met hart" dus, waarmee "een moedig man" bedoeld werd.

dinsdag, januari 17, 2012

SMO birthday village

Afgelopen jaar heb ik (redelijk) braaf geborduurd aan de Birthday Village. Het patroon is van sanman originals. 
Op 27 december was ik zover:

In de kerstvakantie heb er verder aan gewerkt. De stitch shop kreeg een dak, ik plantte een paar bloemetjes in een bak en een prachtige appelboom in het gazon. Op het braakliggende terrein naast het gazon heb ik een mooie barn gebouwd, wat pompoentjes ervoor en dat ziet er zo uit:


Nu weer verder, want naast de schuur heb ik een kalkoen gezien en er is ook een huis in aanbouw. Mij benieuwen wie daar komen wonen...





maandag, januari 16, 2012

Leven in de brouwerij!

Eindelijk...  Het heeft geen zin om de periode tussen dit blogje en de vorige op te lepelen, dus daar begin ik niet aan ;). Lekker verder vanaf dit moment. Wat houd me op dit moment bezig?
Lezen, koken/nieuwe recepten testen en natuurlijk borduren.

Borduren doe ik vanaf nu in een rotatie schema:
maandag de SMO birthday village (van 2011), ben momenteel bij de maand november, dus er zit flink schot in de zaak.
dinsdag SMO Quilt SAL, dit wordt een prachtig geborduurd quiltje ;)
woensdag SMO cupcake SAL, ik zeg alleen dit "NJAMMIE! Cupcakes!"
donderdag van UFO (un finished object) naar AFFO (afgemaakt project)
vrijdag project naar keuze
zaterdag en zondag SBA, jawel, de Snow Buddies Afghan, heerlijk om in deze tijd van het jaar aan deze lekkere warme deken te borduren ;)

Genoeg voor nu, gauw richting borduurwerk zodat ik morgen een nieuw logje kan plaatsen met foto's... O ja, hier ook vast een recept review, uit de Allerhande:


Indische kipsmoor met tuinerwten (hoofdgerecht, 4 personen)

Ingredienten:
300 g witte rijst
2 el zonnebloemolie
500 g kipfilet, in stukjes
1 ui, in halve ringen
1 bakje boemboe ajam smoor (125 g)
1 potje atjar tjampoer (350 g)
1 pak tuinerwten extra fijn (450 g, diepvries), ontdooid
1 zak Indonesische kroepoek naturel (60 g)
  
Bereiding:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.Verhit ondertussen de olie in een wok en bak de kip in 2 min. rondom bruin.Voeg de ui toe en bak nog 1 min mee.Voeg de boemboe, de atjar tjampoer met het vocht en 50 ml water toe. Breng aan de kook. Laat de kipsmoor in ca. 15 min. op laag vuur zonder deksel op de pan gaar worden.Voeg de laatste 2 min. de tuinerwten toe.Verdeel de rijst over 4 kommen of diepe borden en serveer met het kipmengsel en de kroepoek.

Dan geeft AH als tip: roer voor een extra Indisch accent tegelijk met de tuinerwten 1 el pindakaas door de kipsmoor. Wat ons betreft geen tip maar een MUST, echt heerlijk!

1-persoons portie: 760 kcal, 44 g eiwit, 20 g vet, 91 g koolhydraten (excl pindakaas!)

Het geheel zag er bij ons in de pan zo uit